BUDAPESTI AKADÉMIAI KÓRUSTÁRSASÁG

A Budapesti Akadémiai Kórustársaság 1957-ben alakult a KISZ Központi Művészegyüttes Egyetemi Énekkaraként. 1980-tól Hollerung Gábor vette át a kórus irányítását, és azóta is a kórus művészeti vezetője. 2012-től az énekkar karigazgatója Tőri Csaba.

A kórus alapítása óta sikerrel vett részt Európa valamennyi neves kórusversenyén, legnagyobb sikerük a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíja és a Llangolleni Eisteddfod Internationes verseny első díja volt, ahol az énekkar a „Világ Kórusa” elismerést is kapta. Állandó fellépője a kórusolimpiák gálakoncertjeinek, emellett rendszeresen fellép különböző hazai fesztiválokon, többek között a Budapesti Tavaszi Fesztiválon valamint a Zempléni Fesztiválon. Minden évben közös oratóriumbérletet indít a Budafoki Dohnányi Zenekarral, és számos felvételt készített már a Magyar Rádióval, a RAI és a ZDF televíziós csatornákkal illetve a TELDEC-kel és a Hungarotonnal.

Az énekkar nagy hangsúlyt fektet a zenei utánpótlás nevelésére, így több, mint 20 éve minden évben szervezője illetve aktív közreműködője az Országos Egyesített Kórusok zenei táborának. A kórus ezen kívül a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny egyik kezdeményezője és társrendezője.

Az ismert klasszikus művek interpretálása mellett az énekkar fontos célkitűzése a kortárs zene ápolása és új, magyar kórusművek bemutatása és megismertetése.


TOBORZÓ

Gondolkoztál már azon, milyen lehet a Zeneakadémia színpadán állni, vagy a Müpa művészbüféjében kávézni koncert előtt?

Gyere és próbáld ki velünk!

Szeretettel várunk téged is kórusunkba, ha:

- a fentieket olvasva lelkesen bólogattál,

- nem csak a zuhany alatt szeretnél énekelni,

- jó társaságra vágysz, és nem áll tőled távol a komolyzene.

Próbák:

minden hétfő és ‪csütörtök este‬, ‪19:00‬ és ‪21:30‬ között a Budafoki Dohnányi Zenekar próbatermében: Kerepesi út 29/b (a Puskás Ferenc Stadion metrómegállótól 2 perc séta)

Ha kérdésed lenne, e-mailben és telefonon is elérsz minket: [email protected] // +36 30 4709717

Tisztelettel, szeretettel és őszinte nagyrabecsüléssel köszöntöm a Budapesti Akadémiai Kórustársaság minden egykori és jelenlegi dalosát, szakmai és társadalmi vezetőjét.

Több, mint 40 év a mai egyre gyorsabban változó világunkban igen nagy idő. Bár Európa számos országában száz éves nagyságrendben ünneplik a kórustradíciókat, itthon négy évtizednyi hagyomány, különösen a kultúra világában egyre nagyobb érték.

Az énekkar születésétől kezdve a magyar, majd nemzetközi kóruskultúra élvonalába tartozott. Ugyanakkor mindig is egy különleges összetartó erejű közösség volt, amely sokunknak éveken, esetleg évtizedeken át életünk egyik legfontosabb része volt. Annak ellenére, hogy a kórus életében két sorsforduló is volt, az 1980-as karnagyváltás, majd az 1990-es kényszerű önállósodás, az énekkar megőrizte szellemének és színvonalának folytonosságát. Az együttes nehéz pillanataiban mindig is számos lelkes, odaadó kórustag több évtizedes kórusban eltöltött múlttal biztosította az énekkar legjobb hagyományainak megőrzését.

Igazán szívet melengető érzés látni, tapasztalni egykori és új kórustagjainkban azt a lelkesedést, örömöt, hogy újra együtt lehetünk, együtt énekelhetünk.

Kívánom, hogy az elkövetkező években is hasonló örömöt leljünk egymásban, a munkában, és ugyanilyen sikerrel csinálhassuk tovább, amit eddig is oly nagy lelkesedéssel végeztünk!

Hollerung Gábor

művészeti vezető

ÉNEKEL AZ ORSZÁG

Az Énekel az ország projekt keretein belül 2006 óta minden év májusában az ország különböző tájairól érkező énekesek és énekkarok kapnak lehetőséget arra, hogy a Művészetek Palotája színpadán mutassanak be közösen egy oratóriumot.

A kórustábor és a rendezvény művészeti vezetője Hollerung Gábor, a kórusok zenei partnere pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar.

Rendezvényünkkel szeretnénk lehetőséget biztosítani az ország minden táján élő 16 és 35 év közötti zenebarátnak ebben az egyesített kórusban való éneklésre. Ugyancsak szeretettel várjuk mindazokat, akik a rendszeres kóruséletben egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudnak részt venni, ám szívesen csatlakoznának egy évente egyszer összeálló alkalmi kórushoz.